INFORMACIJE ZA PROJEKTANET

SISTEMI DOJAVE POŽARA

Požarni detektori>Analogno adresabilni kombinovani detektor ACC-EN – dimnootpički i temperaturni

Analogno adresabilni kombinovani detektor ACC-EN – dimnooptički i temperaturni

Opis prozvoda i tehničke karakteristike

ACC-EN predstavlja kombinovani detektor,koji koristi oba principa dimnooptičke i temperaturne detekcije požara, prozvod koristi dva elementa. – visoko efektivnu dimnooptički senzor i termodiferencijalni detektor. Dimnooptički senzor se karakteriše povećanom osetljivošću i algoritmom za proslećivanje događaja koji se odnose na pozadinskih smetnji i minimiziranje lažnih alarmna do minimuma.

Detektor ACC-EN je niskoprofilnog dizajna, proizveden od polikarbonata i pokriva površinu od 112m² произведен е от поликарбонат и покрива площ от 112 м². Raspolaže sa dve crvene LED diode sa 360° aktivnom vidljivošću. Montira se na svoju bazu posredstvom korišćenja specijalnog mehanizma zabravljivanja i hvatanja.                

            Detektor može da radi u 3 radna režima, u zavisnosti od toga koji je od dva elementa – optički ili termički (ili kombinacija ta dva) je aktivan pri detekciji požarnog događaja, preko dioda (impulsni/neimpulsni režim), zadaje se preko centrale. Dimnooptički senzor omogućava da se dostigne visok nivo osetljivosti senzora. Pokretan je i sa lakom mogućnosšću demontaže , što omogućava lako čišćenje i zamenu.

            Proizvod je kompletno kompatibilan sa adresabilnim ESP Hochiki protokolom,predstavljajući metod prenošenja informacija preko šifrovane komunikacije. Adresira se elektronskim putem, koristeći ručno programiranje dodaljivanja adresa od 1 do 127, koje se dodeljuju detektoru, i koje mogu biti naknadno promenjene. Osetljivost senzora može da se podešava preko centrale.

Kombinovani detektor ACC-EN od Hochiki-ja se proizvodi u skladu sa evropskim standardom EN<54, deo 5 и 7 i sa sertifikatom LPCB i VdS.

Tehničke karakteristike:

Radni napon

17 - 41Vd.c.

Niskoenergetski režim

120µA

Stanje mirovanja

450µA

Alarmno stanje

19mA

Metod prenosa podataka

Digtalna komunikacija - ESP protokol

Radna temperatura

от -10ºC до +50ºC

Temperatura skladištenja

от -30ºC до +60ºC

Maksimalna vlažnost

95% RH без конденз (при 40ºC)

Stepen zaštite od prašine i vlage

IP42

Цвят

Slonova kost i bela

Материал

Поликарбонат

Težina (g)

100 g

Prečnik(mm)

100mm

Visina osnove(mm)

46mm

Varijante proizvoda

Adresabilni kombinovani detektor ACC<-EN Hochiki se nudi u dve boje: slonova kost i bela. Postoji mogućnost za nabavku detektora čije diode nisu aktivne u procesu rada, več svetle samo u slučaju signalizacije požara.

ACC-EN

цвят слонова кост

ACA-E(WHT)

цвят бял

Instrukcija za projektovanje imontažu

Adresabilni kombinovani detektor ACC-EN  je pogodan za koriščenje u prostorijama, u kojima nije dovoljan jedan princip detekcije za rano otkrivanje požara, i na onim mestima gde potrebno menjanje metode i/ili detekcija osetljivosti tokom dana. 

U zavisnosti od izabranog režima rada kao temperaturni ili dimnooptički detektor ACC<-EN se montira na visini do 9/10.5 metara. Karakteriše se pokrivenošću od 112kvm.Pri projektovanju je potrebno obratiti pažnju da se obezbediti pokrivenost prostorija tako da se izbegnu "slepa područja".

U hodnicima koji su uži od 2m horizontalno rastojanje između detektora može da se poveća  oblasti ne treba da se preklapaju kao u bezbednosnim područjima. Kod hodnika koji su širi od 2m, potrebno je da se ispoštuju standardi prostorije

Za visoke plafone, potrebno je montirati jedan uređaj. Razmak do susednog uređaja može da bude uveličan sa 1% za 1 stepen krova.

U hodnicima koji su uži od 2m,horizontalno rastojanje između detektora može da se poveća,tako da oblasti ne treba da se preklapaju kao u bezbednosnim područjima.  . Kod hodnika koji su širi od 2m, potrebno je da se ispoštuju standardi prostorije

Potrebno je izbegavati montažu na manje od 1m od klimatizacionog/ventilacionog otvora. Pravila montaže su predstavljena na slici levo.

Kombinovani detektori se montiraju na udaljenosti od svetiljki.
Minimalno rastojanje je potrebno da bude srazmerno duploj razdaljini visine svetiljke.

Osnove sa izolatorom petlje, potrebno je da budu instalirane, za ograničavanje štetnog efekta u područjima čuvane oblasti od 2000m2. Jedna analogno-adresabilna petlja (krug) može da   obuhvati više od 10 000 kvm.

Konvencionalni detektori se montiraju na standardnoj osnovi YBN-R/3.

 

Osnova se kablira, kako je pokazano na slici sa, sporo gorivim kablom sa minimalnim sekcijama preklapanja 1.0 1kvm.

ACC-EN se koristi u prostorijama sa ambijentalnom temperaturom -10°C do +50°C i nivoom kondenzacije i vlažnosti od 10% do 95% RH.

 Da se izbegava instalacija ACC-EN  na objektima sa :

  • visokom kondenzacijom;
  • korozivnim gasovima;
  • visokom zaprašenošću висока запрашеност i jake vazdušne struje;
  • objekti sa postojećim barijerama da bi se sprečilo da protok vazduha dostigne detektor;
  • u opasnim područjima.
Инструкция за монтаж

Kompatibilni proizvodi

Kompatabilne centrale:

Kombinovani detektori ACC-EN mogu biti povezane na sve adresabilne  centrale<, podrška ESP Hochiki komunikacioni protokol, uključujući i one koje nudi „Sectron” doo centrale Kentec (Великобритания) i NSC (Германия):

Adresabilne centrale Kentec, serija Syncro AS / AS Lite

Adresabilne centrale Kentec, serija Syncro AS Listec

Adresabilne centrale Kentec, serija Syncro

Modularne centrale NSC, serija Solution F1

Modularne adresabilne centrale адресируеми контролни панели NSC, serija Solution F2

Drugi proizbođači centrala, podržavaju ESP Hochiki protokol kompanije iz Velike Britanije Kidde Fire Protection, Advanced Electronics, Control Equipment i dr.

Kompatibilne baze:

Adresabilni kombinovani detektori ACC-EN :

Standardna osnova za adresabilni detektor YBN-R3

Osnova sa izolatorom petlje YBO-R/SCI

Adresabilna osnova-sirena YBO-BS (potrebna osnova YBN-R3 или YBO-R/SCI) – ugrađuje se direktno na adresabilnu petlju i može da bude kompatibilna sa detektorom, kao kombinacija sa detektorom,zauzima samo jednu adresu na petlji,poseduje individualno podešavanje zvuka, osigurava udobnost kod zamene sirene u prostoriji/zoni.

Adresabilna osnova-sirena sa fles lampom YBO-BSB (zahteva osnovu YBN-R3 ili YBO-R/SCI) – individualna podešavanja sirene i fles lampe, tri režima rada - sirena, fles lampa i kombinacvija, napaja se direktno iz petlje i može da bude kombinovana sa detektorom,kao kombinacija zauzima samo jednu adresu na petlji, individualno se podešava ton, osigurava sigurnost kod neophodnosti zamene sirene, ili svetlosni indikator, različite signalne ili alarmne događaje.  

Аксесоари

<Širok raspon pomoćne opreme Hochiki< što uključuje uređaje za olakšano održavanje i osnovnih proizvoda, među kojima su i adresabilni multisenzorski detektori<. U skladu sa ACC<-EN dodaci se primenjuju za uređaje za adresiranje, i anje<, oprema za simulaciju i puštanje u rad adresabilnih petlji i adapteri za montažu:

Uređaji za testiranje petlji pred puštanje u rad TE-LCT
Simulator adresnih petlji TE-TLE

Uređaji za demontažu detektora SOLO 200
Komplet za testiranje i demontažu detektora SOLO 823
Adapter za montažu na spušteni plafon YBN-UA
Adapter za površinske instalacije YBD-RA

Dodatna dokumentacija

ISO 9001:2000 proizvođača
Сертификати: EN<54, част 5 и част 7 - LPCB и  VdS
Potvrda o usaglašenosti
Proizvodna specifikacija