INFORMACIJE ZA PROJEKTANTE

SISTEMI DOJAVE POŽARA

Detektori za specijalne namene

Za sredine koje su teže od standardnih, različitih od standardnih uslova okolne sredine (temperature, vlage, visok rizik od eksplozija), detektori sa specijalnom zaštitnom funkcijom - eksplozivno otporni, za korišćenje u transportnim kontejnerima,vodootporni i dr.

Samosigurni detektori

U hemijskoj, naftnoj i gasnoj industriji i u proizvodnji plastike, su najveće opasnosti od eksplozivnih oštećenja. Kod korišćenja standardnih detektora u takvim sredinama, često oni kao električni uređaji mogu da budu razlog izazivanja eksplozija. Ti detektori se koriste u prostorijama sa potencijalno eksplozivnim materijama, a njihovo telo je napravljeno od specijalnih materijala i zaštićeno je od elektromagnetnog uticaja.

Eksplozivne sredine se klasifikuju u 2 zone u zavisnosti od materijala koji se nalaze u zoni i 4 grupe prema tipu gasova 5 klasa u zavisnosti od tačke paljenja gasa. Ovi eksplozivni kriterijumi obuhvataju nekoliko različitih tipova modela opreme koja je dostupna.

Eksplozivno otporni detektori koriste različite metode,sprečavajući sami sebe da izazivaju opasnost od eksplozije ili da или да razvijaju postojeću opasnost od eksplozije.

Konvencionalni eksplozivno-otporni dimnooptički detektor SLR-E-IS

Konvencionalni termodiferencijalni eksplozivnootporni detektor DCD-1E-IS

Montažna osnova za konvencionalni eksplozivnootporni detektor YBN-R/4(IS)

Konvencionalni sa zaštitom od eksplozije infracrveni detektor plamena IFD-E(Exd)

Konvencionalni eksplozivnootporni infracrveni detektor plamena IFD-E(IS)

Eksplozivno-otporni detektori se preporučuju za montažu u eksplozivno opasne zone, da bi bili izolovani od drugih uređaja/zona pomoćuZener barijere. Te barijere štite uređaje u ovim zonama od prenapona i drugih električnih problema koji se mogu javiti na ostalim zonama,(u normalnim uslovima). Osim toga oni vrše izolaciju drugih detektora/sirena/modula , Освен това те изолират останалите детектори/сирени/модули, sprečavajući oštećenja u eksplozivnim zonama.

Zenerova barijera MTL 7787++

Galvanski izolator MTL5061

Takođe, postoje zahtevi za kablovima koji se koriste u eksplozivnim sredinama.Preporučuju se kablovi, u kojima je minimalna akumulirana energija i nedovoljna da bi se izazvala eksplozija. Specijalne zaštite kabla se takođe koriste u obliku smeštanja u posebne metalne kutije.